5 tips för bättre bilekonomi

ReservdelarBilen är för de flesta en absolut nödvändighet. Den skapar en stor frihet och är för många ett måste för att kunna ta sig till och från jobb, användas I jobbet, få ihop logistiken med att skjutsa barn till och från dagis eller skola, göra storinköp osv. Men den är också en stor kostnadspost, ofta den 3:e största efter boende och mat. Därför tänkte jag här ge några tips om ur du kan spara pengar och hålla nere kostnaden för bilen.

  • Bilvalet
  • Körsättet
  • Bensinen
  • Reparation och service
  • Underhåll och skötsel

Bilvalet

När du köper och väljer bil – tänk inte bara med hjärtat utan även med plånboken. Visst vill många av oss ha en både stor och ”häftig” bil och helst med så mycket extra utrustning som möjligt. Men den typen av bilar kostar avsevärt mer i både inköp och framförallt ägarkostnader än en lite enklare bild. En stor kostnadspost som de flesta ”blundar” för är värdeminskningen – som i kronor är avsevärt mycket större på en dyrare, lyxigare bil. En dyr och avancerad bil kostar också mer att serva och framförallt att reparera. Undersök också försäkringskostanden som också kan skilja väldigt mycket mellan olika bilmodeller och även mellan olika försäkringsbolag. Köp inte dyrare bil än vad din ekonomi verkligen tål – även om längtan är väldigt stor.

Körsättet

Genom att köra mjukt och förståndigt så fröbrukar bilen både mindre bensin, drar mindre olja, sliter mindre på däcken och behöver inte servas lika ofta. Ett hårt körsätt leder också ofta till att en del reparationer kommer tidigare och risken för skador på bilen ökar också med ett ”tuffare” körsätt. En bil som är hårdare körd förlorar också mer i värde den dag du skall sälja eller byta in den. Det här kan bli ganska stora pengar i långa loppet.

Bensinen

Med ett bensinpris på 14-15kr – och som riskerar att höjas ännu mer – så är det inte försumbart att en bil som drar några deciliter mindre per mil kan spara flera tusenlappar. Genom att välja en bensinsnål bil, bl.a. inte välja den allra största och mest bensinslukande motorvarianten men också ett fabrikat och modell som är erkänt bensinsnåla kan du hålla nere bensinkostnaden. Men lika mycket ditt körsätt. På vintern kan en motorvärmare bidra till att bilen drar mindre bensin eftersom kallstarter både drar mycket bensin de första kilometrarna och dessutom sliter extra mycket på motorn.

Reparation och service

Genom klokt bilval kan du håll nere både reparations och servicekostnaderna men även som sagt genom ett klokt körsätt. Och att inte slarva med oljebyten och serviceintervall. Har du en lite äldre bil så kan man göra en del av servicen och en del enklare reparationer själv. Idag kan man också köpa bildelar och reservdelar av originalkvalitet av andra än märkesverkstaden bl.a. på nätet. Sedan några år så råder nya förutsättningar på eftermarknaden för bildelar tack vare nya EU regler. Begreppet originalreservdelar definieras numera efter kvaliteten på delarna och inte längre utifrån fordonstillverkarnas distributionssystem. En original reservdel är alltså en reservdel som uppfyller biltillverkarens specifikationer och kvalitetskrav till just den biltypen. Mekonomen, Biltema, Meka är de mest kända men sedan har det poppat upp aktörer som Skruvat.se, Laga.se, Bytdel.se mfl som också säljer billiga bildelar online.

Underhåll och skötsel

Genom att sköta om bilen väl, tvätta den regelbundet, se till att få bort salt både på och UNDER bilen på vintern och efter vintern, hålla efter rost, vaxa bilen och tom kanske kosta på den lackkonservering så behåller bilden sitt skick och värde mycket bättre. Det blir också mycket lättare att sälja en välvårdad bil och få ut ett högre pris för den jämfört med en bil som är misskött och det kan handla om 10 000-tals kronor den dag du skall sälja eller byta bil.

1 Feb 2014