Ändra ditt utseende med färgade linser

FargelinsVad har ögonfärgen egentligen för betydelse för oss människor? Det är ingen nyhet att ögonens färg är beroende av vilka arvsanlag man får från sina föräldrar, men hur påverkar egentligen en persons ögonfärg hur vi uppfattar personen i fråga?

Forskning har visat att ögonfärgen hos en människa har ganska stor betydelse när vi möter nya människor. Ögonfärgen kan förmedla olika känslor: exempelvis ger ett par ljust blå eller gröna ögon ett intryck av lätthet och glädje, medan ett par mörkare ögon kan förmedla värme, mystik eller trygghet. Det är exempelvis ingen slump att man ofta talar om att mörka ögon känns djupa och tilldragande i exmpelvis kärlekssammanhang: citat som “jag drunknade nästan i hans djupa, mörka ögon” är inte alltför ovanliga i filmer eller dikter. Med detta inte sagt att personer med ljusa ögon är chanslösa i sammanhanget - ett par klarblå, pigga ögon kan förmedla positiv energi och ljushet hos personen i fråga.

Ögats färg förändras naturligt beroende på humör eller väder. Detta beror på att färgämnet melanin, som finns både i huden och ögonen, förändrar ögonens färgstyrka beroende av mycket solljus vi utsätts för. Under sommarhalvåret, då dygnet är ljusare och vi exponeras för mer solljus, har ögonen en tendens att kompensera ljuset med att göra ögonen lite mörkare, och under vintern sker motsatsen - ögonen blir ljusare då dygnet innehåller färre ljusa timmar.

Dock skiftar inte färgen från dag till dag eller från exempelvis grönt till brunt - för att göra en sådan färgförändring måste du använda dig av färgade linser. Fargelinser är ett mycket bra sätt att förändra sitt utseende på, antingen till vardags eller vid mer speciella tillfällen, och oavsett om du är intresserad av att göra en naturlig eller lite mer radikal färgförändring finns det linser som passar för det. Varför inte dyka upp på jobbet morgon med en ny ögonfärg och se om någon märker skillnaden? Eller använda ett par mönstrade linser till en maskerad eller temafest tillsammans med en galen sminkning? Möjligheterna är många, och även om sättet folk bemöter dig på kanske inte förändras med en ny ögonfärg är det garanterat ett sätt att liva upp vardagen och känna sig lite extra uppiffad.

 

17 Feb 2012