Att utnyttja sitt kändisskap

Kändis - BritneyVi är vana att se kända sportstjärnor i reklamkampanjer för sportkläder, mat och träningskläder. Produkten de marknadsför ska sammankopplas med idolen så att människor köper den med tanke på att man vill bli lika duktig som stjärnan. Alla förstår ju att chansen är extremt liten att en enda produkt ska göra att man når idolstatus men det är ändå ett steg på vägen. I alla fall är det vad reklamen vill få oss att tro. Av den anledningen är det väldigt viktigt att den produkt som marknadsförs kan kopplas mot sporten på ett eller annat sätt.

Hur är det då inom musikbranschen? Vilka produkter gör musikidolerna reklam för? Skulle man tänka logiskt efter resonemanget ovan skulle produkter som mickar, halstabletter och sånglektioner stå högt men så är ju inte fallet. För att vara artist idag handlar ju extremt mycket mer om att vara artist än bara vara en person som ska kan sjunga. De som är en fantastisk sångröst men inte kan agera på scenen, klä sig som en artist och uppträda som idol släpps mycket sällan fram. Visst finns det undantag men generellt krävs det mer av artisterna idag än tidigare. De med enbart en bra sångröst har jobb ändå men blir ett okänt namn som lägger stämmor, fortfarande gör CD-skivor och får skapa låtar till filmer.

Så produkterna som ska marknadsföras av och med artister bör alltså kopplas mot deras karriär som just scenartist. Ett lysande exempel är Marie Serneholt som samarbetat med skinnföretaget Jofama och därigenom fick lansera en kollektion av skinnjackor.

Marie och Jofama

Marie Serneholt tog sina första steg till att bli en folkkär artist/programledare redan 1998. Det var då som tjejbandet A-teens bildades och blev känt hos hela svenska folket med sina nya moderna tolkningar av Abba-låtar. År 2006 släppte hon sin första platta där hon stod på egna ben och därifrån har det sedan rullat på för Marie. I första hand är hon känd för vara artist och har bland annat medverkat två gånger i melodifestivalen.

Hon är folkkär, hon är en duktig artist och klär sig bra. Därmed ett perfekt ansikte utåt för snygga kläder – däribland skinnjackor. Det var något i den stilen som förtetaget Jofama troligtvis resonerade när de kontaktade henne för ett samarbete. Resultatet blev en kollektion av skinnjackor som lanserades på våren 2013. Jackan fick namnet Marie Biker vilket skvallrar om att det är en s.k. bikermodell.

För den som enbart kopplar ihop Marie med sång kan det vara svårt att se kopplingen till en skinnjacka men som förklarats ovan är inte artister längre enbart sång. För att bli artist måste man kunna klä sig snyggt, ha en artistimage och möta sin publik på de stora scenerna. Dessutom är det en fördel om man kan sjunga – vilket Marie Serneholt verkligen kan.

19 Mar 2014