Bra hårvård för alla hårtyper

Om du vill ha ett fint hår kan det behövas ganska mycket vård och kärlek. Vårat hår påverkas väldigt mycket hur kroppen mår vilken kost vi äter. För att nå den lilla extra biten behöver håret dessutom omvårdnad med bra hårvårdprodukter. Men det kan vara väldigt svårt att välja eftersom det finns ett enormt utbud av olika sorters produkter. Vad som komplicerar det ytterligare är att olika hårtyper har särskilda specialanpassade hårvårdsprodukter. För att hjälpa en i valet vilka produkter som passar kan en guide vara på sin plats. Det finns mängder av guider på nätet, bland annat på schampo.org.

Ett bra grundläggande hårvårdspaket består av schampo och balsam som passar dig. Du kan även komplettera med en inpackning som vårdar håret efter tvätt. Gör även hårbehandlingar med hårolja eller likande kurer med jämna mellanrum. För dig med fett hår ska du helst ha milda schampon som tvättar bort flottigheten skonsamt utan att torka ut hår eller hårbotten. Tvätta håret lite mer sällan, när håret är väldigt flottigt räcker var tredje dag. När håret börjar bli normalt kan du börja tvätta det oftare. Komplettera även med produkter som hjälper mot flottigheten. Testa även att använda torrschampo mellan tvättar.

Om du har torrt hår ska man tillföra bra oljor och fukt. Håret är ofta skört, strävt, slits lätt samt saknar elasticitet. Schampo och balsam ska tillföra fett i form av bra oljor och fukt för att bygga upp håret igen. Välj helst ett milt schampo. Komplettera även med håroljor eller inpackningar med jämna intervaller. I schampo och balsam ska du leta efter ingredienser som olivolja eller tea trea oil.

Skadat hår är strävt, styvt samt saknar glans. Det kan finnas många anledningar till varför håret är skadat men intensiva hårbehandlingar och kemikalier ibland annat hygienprodukter är två vanliga anledningar. Om håret är riktigt slitet kan de leda till håravfall eller att de bildas stora tovor som är nästa omöjliga att kamma ut. Det kan vara svårt att reparera om håret är mycket skadat, då är bättre att klippa det och ta väl hand om det nya. För att vårda skadat hår behöver du hårvårdprodukter med stärkande och vårdande ingredienser som reparerar. Återfuktande ämnen kan ge tillbaka lite av den tidigare glansen. Leta efter produkter med mycket vitaminer, proteiner, oljor samt honung. Komplettera med intensivt vårdande balsam. Använd gärna håroljor eller inpackningar ofta, det tillför håret näring och hjälper att bygga upp det. Det som kallas normalt hår, det vill säga att har ett naturligt hår som inte är slitet eller torrt samt topparna är hela. Normalt hår kräver ingen särskild vård utan använd produkter som bevarar den naturliga glansen. Försök även att välja milda schampon för normalt hår, det minskar sannolikheten att håret ska bli slitet eller skadat.

Tunt och fint hår kan föra med sig ett par olyckliga konsekvenser. De tunna hårstråna gör att håret ser platt ut och på grund av flygigheten kan det vara svårt att styla. Många som har tunt hår vill gärna ha mer volym och fyllighet, detta kan delvis hjälpas med rätt hårdvårdsprodukter. Det finns en rad schampo och balsam som ger håret mer volym. När du stylar kan du använda mousse eller hårspray för att få extra volym. Om du vill ha tjockare hår kan du pröva att äta mer protein eller använda några av de många kosttillskotten som är utformade för håret.

6 Nov 2014