Ett par myter med kontaktlinser

Det finns en rad myter som rör kontaktlinser, eller rättare sagt dåliga råd – det vill säga råd som fått en rätt så stor spridning men som kan vara skadliga för dig. När det kommer till linser är hygien och linsskötsel A och O, det gäller också att man har någorlunda kunskap om vad man bör göra och vad man inte bör göra med sina kontaktlinser och sina ögon.

En vanlig missuppfattning är att man kan simma eller bada i sina linser. Visst, har man extremt vattentäta simglasögon kanske det går, men generellt bör man undvika vattenkontakt. Om man ska simma är det bäst att göra det utan linser – det är inte värt risken att drabbas av ögoninfektion helt enkelt.

En annan myt är att man gott kan ha på sig sina tvåveckorslinser i tre veckor eller upp till en månad och på så sätt spara pengar. Hela tanken med linser som kan användas under en viss tid är att det tar olika lång tid för risken för komplikationer att öka. Har man på sig tvåveckorslinser är denna tid just två veckor. En dag eller två mer kanske inte spelar någon roll, men risken för att drabbas av komplikationer är markant större om man har på sig linserna i en månad. Dessutom kan syremängden som når ögat minskas efter att två veckor har gått.

Ha gärna detta i åtanke – skydda dig mot felinformation!

2 Sep 2013