Högskoleprovet – statistik och kuriosa

Högskoleprovet infördes 1977, då fick dock bara personer över 25 och utan gymnasiebehörighet skriva provet. Från och med 1991 fick alla som ville skriva högskoleprovet, sedan dess har det blivit något av en folkrörelse – varje vår och höst sätter sig tiotusentals vid skolbänkarna för att skriva högskoleprovet. För många är det just ett bra provresultat som öppnar dörrarna till den önskade högskoleutbildningen.

Med tanke på hur många som skriver provet (från och med år 2000 mellan 65-80000 årligen) kan man tro att det inte alls är ovanligt att få alla rätt, men så är inte fallet. Under nästan 20 års tid är det faktiskt enbart fem personer som lyckats med den bedriften! Den yngste var en man på 20 år som fick full pott 1991, de övriga fyra var mellan 35 och 39 år gamla. Faktum är att det är färre än en procent av alla som skriver högskoleprovet som når den högsta normerade poängen, 2,0!

Högskoleprovet skrivs av människor i de mest olika åldrarna. Den äldsta personen som skrivit var faktiskt hela 94 år gammal, han fick dock ett resultat på 0,4 så man kan kanske anta att åldern till viss del hade tagit ut sin rätt... Att skriva provet vid väldigt ung ålder ger heller inga strålande framgångar, den yngsta killen och tjejen som skrivit högskoleprovet var 12 år gamla och de fick ett normerat resultat på 0,7. Med tanke på deras ringa ålder kan man dock anta att deras resultat bara förbättrades med åren.

Om man bara tittar på personer som skrivit 2,0 visar det sig att de yngsta var 16 år gamla, den äldsta mannen 70 år (han var bara ett enda fel från att skriva in sig i den exklusiva skaran som fått alla rätt) och den äldsta kvinnan 66 år. Hur som helst, högskoleprovet skrivs av personer i alla åldrar (även om gymnasieelever och unga människor är i majoritet) och det är ett ypperligt sätt att såväl för att testa ens allmänbildning som för att komma in på högskolan. Det är även vanligt att man skriver högskoleprovet fler gånger (särskilt då man brukar uppnå bäst resultat först den andra eller tredje gången man skriver), i denna kategori har en 67-årig kvinna rekordet – hon har skrivit högskoleprovet hela 54 gånger...

11 Apr 2011