Hur hitta rätt affiliateprogram?

Tjäna pengarDu kanske har bestämt dig för att tjäna extra pengar på nätet genom att bli affiliate, men hur ska du hitta rätt affiliateprogram? Då affiliatemarknadsföring blir alltmer populärt växer även antalet affiliateprogram, och det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln av alla erbjudanden och förkortningar som CPC.

Det första du bör kolla på i valet av affiliateprogram är rekommendationer och om sidan känns seriös – det finns tyvärr en rad oseriösa aktörer inom affiliatemarknadsföring. Sedan bör du kolla på utbetalningsregler – hur mycket måste du tjäna för att få en utbetalning? Hur betalar de ut pengarna? Om ett nätverk t.ex. bara kan betala ut via Paypal kan det ju skapa problem för dig. Hur snabbt betalar de ut? Känns allting säkert och bra?

Du måste också kolla på vilka produkter som det affiliateprogram du utvärderar erbjuder. Du måste kunna erbjuda dina läsare saker som de faktiskt kan tänkas vilja ha, inte något som är helt orelaterat till det din hemsida eller blogg handlar om. Det fungerar liksom inte att kränga snöröjningsutrustning om din hemsida handlar om turism kring Medelhavet!

En till sak som du bör tänka på i ditt val av affiliateprogram är var det är baserat. Det är ofta mycket enklare om du hittar ett affiliateprogram i Sverige, eller i alla fall inom EU, då det ibland kan vara rätt krångligt att få betalt från affiliatenätverk i USA eller andra länder utanför EU – och tänk på att utbetalning till Paypal kan verka smidigt, men samtidigt är det inte helt säkert att det kommer vara enkelt nog att få ut pengarna genom Paypal. Hur som helst, det är inga större problem jag talar om, men det kan vara värt att ha i åtanke när man väljer affiliateprogram.

Av personlig erfarenhet kan jag säga att jag verkligen uppskattar Scandic Partners affiliateprogram, det är ett svenskt affiliatenätverk som har lättsålda och bra produkter, de betalar direkt till ditt svenska bankkonto och har väldigt hög provision (upp till 25%).

26 Jan 2012