Jumpsuit – Det enkla plagget

JumpsuitVilket klädesplagg som är enklast finns det delade meningar om. Det beror självklart på vad man menar med enkelt och hur dessa egenskaper värderas. Men ett av de plagg som kommer högt upp på listan är jumpsuit. Orsakerna är många.

En jumpsuit är för det första mycket enkel ut synvinkeln att man inte behöver tänka på färgmatchning. En vanlig klädsel består av en tröja och en byxa. Dessa kan man välja i helt olika färger och därmed lyckas göra den osannolikt fula kombinationen av orange, rosa och röd. För vissa är den en omöjlighet men för andra är det lika lätt att råka välja felmatchande färger som att äta ost till frukost. Det är de personer som vet med sig att de har svårt att matcha färger som verkligen håller med om att en jumpsuit är det enklaste plagget. Denna mysdress består av ett enda stycke vilket gör att byxdelen och tröjdelen självklart matchar varandra så länge som tillverkarna inte tänkt helt galet i design. Helheten är dess styrka. Det är inte för inte som marknadens största och kändaste märke heter One Piece.

För det andra sitter enkelheten i att tvätta plagget. Man behöver inte sortera mysbyxan i 60 grader ljus tvätt och myströjan i 40 grader mörk tvätt. Även här är det helheten som gör de enkelt. Plagget slängs i tvätten och man har sedan både byxa och tröja tvättad. Enkel, snabbt och smidigt.

Men trots att det finns andra fördelar så är det främst en annan faktor som gjort jumpsuit till ett av de mest populära mysplaggen för några år sedan. De är så enkla att bära och ta på sig. När upphovsmakarna till mysdressen satt och funderade kring vad som skulle vara världens skönaste plagg så blev resultatet just denna mysiga och mjukt åtsittande mysoverall. Istället för stela jeans eller mysbyxor med mudd i midjan så skapar en jumpsuit inte någon åtsittande funktion. Man tar på sig den på någon sekund och sedan är den bara skön, enkel och behändig.

Finns det då inget som talar mot plagget som ”världens enklaste plagg”. Självklart finns det nackdelar. Det finns det med allt i livet. Den som en gång haft på sig sin One Piece och gått på toaletten märker snart nackdelen. Man behöver nämligen ta av sig hela överdelen för att det ska fungera tillräckligt smidigt på toaletten. Ungefär som att ta av sig tröjan varje gång man ska på toa.

Men fördelarna väger ändå över mot dess nackdelar.

15 Feb 2014