Kelim-mattor är en speciell sorts, vanligtvis tunn, handvävd matta. Kelim är också namnet på tekniken som används när mattorna vävs. Kelimer räknas normalt in i begreppet ”orientaliska mattor”. Dessa textilier knyts av nomader och de tillverkas – förutom som mattor – även som tältförhängen och väskor. Även om mattorna främst knyts i Iran, förekommer tillverkning även i länder som Turkiet, Afghanistan och Moldavien. Kelimmattorna förekommer i en mängd olika färger och storlekar. Mönstrena är ofta blommiga eller rektangulära och med spetsiga detaljer. Detta beror på vävtekniken. Efterfrågan på Kelimer har, den senaste tiden, varit stor världen över. Mattorna smälter fint in i stilrena, minimalistiska miljöer. En annan orsak till mattornas popularitet, är mångsidigheten. Utöver att dekorera golv, gör de sig utmärkt som väggprydnader. Eller som överkast. De kan även användas som filtar, vid picnic-tillfällen. Mattorna är därtill dubbelsidiga, och kan således vändas om de blir smutsiga. En detalj som ökar livslängden.
De moldaviska kelimerna känns lättast igen på de karaktäristiska rosenmönster som de innehar. De kallas därför ibland för rosenkelimer och rosorna är röda eller rosa med gröna blad. Mattornas bottenfärger är vanligtvis mörka.
Vid köp av kelimmattor gäller precis som vid övriga mattköp att noga titta runt samt prata med experter i mattbutiker innan man slår till. Man kan tänka på att priset bestäms av kelimmatans ålder, skick och kvalitet. De nyare kelim-mattorna är ofta färgade med syntetiska färger, medan de antika är färgade med växtfärger. När man väl köpt sin kelimmatta, gäller det att sköta om och ta hand om den, så sig vacker under en lång tid.