Melanotan - bra för hälsan?

melanotanFör inte så länge sedan testade jag melanotan. Anledningen var att jag ville bli brun nu på vintern utan att behöva spendera alldeles för mycket tid på solarium. Vad är då melanotan? Jo, det är ett ämne som kickar igång kroppens produktion av melanin, ett hormon som påverkar pigmenteringen i kroppen. Det gör att man blir brun mycket snabbare, och att brännan blir mycket jämnare. Vilket i sin tur gör att man kan skära ner på soltimmarna, vilket i sin tur gör att man slipper vara så utsatt för UV-strålning, vilket i sin tur minskar risken för hudcancer.

Så på detta sätt är nog melanotan definitivt bra för hälsan. Det låter en uppnå samma effekt vid mindre soltid, och det kan knappast skada. Dock märkte jag att jag fick leverfläckar när jag "kurade" vilket inte var så värst positivt. De försvann visserligen rätt snabbt när jag slutat och det verkar vara en vanlig biverkning, men det kändes inte sådär jättetryggt. Men kanske inget jätteallvarligt heller.

Med tanke på att biverkningarna för melanotan inte är särskilt väl utforskade kan jag dock inte säga att det är bra för hälsan, även om det funkade fint att bli brun snabbare och det gör ju att jag inte fick i mig lika mycket skadlig UV-strålning som om jag kört utan melanotan. Så på så sätt är melanotan säkert bra för hälsan. Dock oroade leverfläckarna och än mer orolig är jag över att det finns väldigt lite forskning kring hur melanotan påverkar oss på lång sikt.

Men att ta melanotan lite då och då när man vill bli lite snyggare tror jag funkar fint. På tal om att bli snygg - just nu har jag ett annat projekt på G, nämligen att gå ner i vikt med instant slim. Får se hur det blir, men vill bli av med några kilon lagom till våren...

19 Feb 2014