Psykologi till salu!

Egentligen handlar detta om försäljningspsykologi. Om hur man ska handla när det är rea och dolda sanningar bakom. Hur en sådan sak som val av ordföljd på skyltar kan manipulera en presumtiv kund att tro den gör ett fynd och bli fullständigt köpgalen.

Roligt om reaRoligt men sant.

"REA"-skyltar är som magneter för shoppare eller de som bara är ute på en promenad.

Sanningen bakom det lysande, skimrande, säljbara "REA"-emblemet:

  • Butiker rear oftast bort produkter "bara för att få nollvinst" (nollvinst betyder att butiken får tillbaka kostnaderna för sina varor - utan vinst eller inkomst).När det är en stor REA med slutförsäljning är det oftast detta det handlar om.
  • Dock är det mycket sällan det egentligen är så. I stora k köpcentrum lägger de oftast på 100 % vinst på de produkter de säljer. Så när det är 50% rabatt, tyck då inte synd om butikerna - och bli inte alltför tacksam som köpare - eftersom de fortfarande har vinster.
  • Utförsäljning är till för att fylla på gamla lager och samtidigt locka fler köpare. I allmänhet vill shoppare alltid ha det nyaste, senaste eller mest uppdaterade - men det kan finnas en inställningsförändring när tiden och priset är rätt. Lägg märke till att REA oftast är under helgdagar, som - "mellanagsrea" och "midsommarrea". Det är för att helgdagar ger människor skäl att handla. De har en "deadline". Så affärer visar upp sina utgående sortiment, tillsammans med några nya, och sätter sedan upp den magiska banderollen "REA!" Efter helgerna återgår butikerna till att sälja det senaste och trendigaste - och lockar kunder att köpa nytt, trots att de precis har köpt och nu har mindre pengar. Men det är nytt och attraktivt.
  • För att helt enkelt vinna din uppmärksamhet oavsett tid på året.

Hur det känns när det är REA

Meddelandet som ordet REA sänder till oss är: billigare produkter - mindre kostnader - fler köp.

Men samtidigt vill vi ofta glömma bort att REA också innebär:

  • Trängsel och långa köper. Både till kassan och provrummen.
  • De varor som utannonseras kanske redan är slut när du kommer till butiken, och eftersom du var inställd på att handla så köper du något annat som du kanske egentligen inte ville ha.

Det är baksidan av REA. Men det gäller ju bara fysiska butiker. Om du ger dig ut på nätet i REA-tider har du det lika bekvämt som när du shoppar i vanliga fall, men till lägre priser. Bra sajter för REA är t.ex. populära sajten Bubbleroom.se och Reaklader.se som listar alla klädbutiker på nätet som har rea. Så shoppa hemifrån - och utan samvetskval.

20 Feb 2014