Så fungerar det nya investeringssparkontot

Den senaste tiden har det från regeringens håll lagts fram en mängd olika förslag på hur det skall bli lättare för gemene man att investera och spara i aktier. Det som nu troligtvis kommer att klubbas igenom är det som kallas för investeringssparkontot. Här beskriver vi hur detta troligtvis kommer att fungera.

Istället för kapitalförsäkring investeringssparkonto

Under lång tid var det så kallade värdepapperskontot som regerade på aktiemarknaden där man betalade både avgifter för att köpa och sälja aktier samt skatt på vinsten, den så kallade reavinstskatten. Under 2000 – talet har sparformen kapitalförsäkring blivit allt mer populärt på grund av vissa skattetekniska fördelar. Här har man endast betalat en lite del skatt varje år och där man dessutom har kunna undvika skatt genom att ta ut pengarna i slutet på året och sätta in dem i kapitalförsäkringen igen vid nästa års början. Nu vill regeringen sätta stopp på detta med en ny sparform som alltså kallas för investeringssparkonto. Så innan du skaffar konto hos nätmäklaren kan det vara bra att funder igenom vilken typ du vill skaffa.

Så fungerar investeringssparkontot

Istället för att betala reavinstskatt så kommer investeringssparkontot fungera så att du betalar skatt kvartalsvis eller vid vissa förutbestämda tidpunkter. Det kommer då att likna beskattningen på en kapitalförsäkring men där man höjer denna något (och höjer kapitalförsäkringen ännu mer). Det kommer alltså att bli en skatt på en del (kansek 1 – 1,5%, det är ej klart) av dina pengar som är insatta på ditt aktiekonto.

Du kommer även att slippa att deklarera dina aktieaffärer då dessa alltså beskattas löpande istället vilket är en hel del smidigare än deklarering via k4 blanketten när man hade ett värdepapperskonto. Det är det nog många som kommer att bli glada att slippa.

Det kommer även vara en viss skillnad från kapitalförsäkringen i och med att du nu kommer att ha ett riktigt ägande i företaget som du också äger aktier i.

Om det här klubbas igenom i riksdagen får vi vänta och se och hoppas att det blir så fördelaktigt som möjligt för småspararen.

23 Sep 2011