Säkerhetsgolv på arbetet

Säkerhet på jobbetDet är mycket viktigt att ha en säker miljö på arbetet. Alla som jobbar på en arbetsplats måste vara helt säkra på den. Halka och fall är den vanligaste orsaken till skador på arbetet och det kan bli mycket kostsamt för arbetsgivaren. Skador på grund av fall och halka är dock inte svåra att hindra. Ett säkerhetsgolv minimerar halkriskerna och ser till att alla på en arbetsplats, de som jobbar där, leverantörer och kunder som kommer på besök, är säkra i lokalen. Det är även en trygghet för arbetsgivaren att veta att de som jobbar för honom i lokalen är säkra för olyckor

Design

Säkerhetsgolv finns i många olika former och storlekar. Det går lätt att hitta ett som passar bra in på din arbetsplats. De finns i många olika stilar, från mer robusta golv som bland annat används vid kanten på swimmingpooler till snygga golv som passar bra in på nya fräscha kontorslokaler.

Funktion

Säkerhetsgolv är specialbehandlade för att minska halka och fall. Det finns olika lösningar för att åstadkomma detta. En lösning är att man behandlar ytan med en sorts räfflor. Detta fungerar bra så länge golvet är relativt nytt och inte bar börjat slitas ner. Efter ett tag blir det dock slitet och det blir då inte säkrare att gå på än ett helt vanligt golv. En starkare lösning är en lösning med friktionskorn. Dessa är impregnerade i hela golvstrukturen vilket gör att även om ytan är nersliten så fungerar golvet fortfarande väl. Det gör även att golvet inte slits lika snabbt som ett vanligt golv.

Det finns många olika användningar för ett säkerhetsgolv. Bland annat så används de ofta i kök och kaféer. Där tillagas och hanteras mat och just då är det viktigt att man kan gå säkert på golvet även efter att det har blivit kontaminerat av matrester eller vatten.

Säkerhetsgolv har även ibland en specialbehandling som gör att de stöter bort bakterier och svamp. Detta gör dem populära på äldrevård och i sjukhus där man vill minska spridning av olika smittor.

En del sorts säkerhetsgolv fungerar även ljuddämpande vilket kan vara användbart i till exempel vissa bullriga industrilokaler.

Altro arbetsmiljöarbete

Altro är en av de största tillverkarna av säkerhetsgolv i Europa och har över 50 års erfarenhet. Detta gör att de under sin tid som tillverkare har utvecklat de bästa säkerhetsgolven i branschen. Alla golven har en lösning med friktionskorn vilket gör att golvet håller väldigt länge och hela tiden kommer att vara helt halkfritt att gå på.

16 Apr 2013