Smidig transport

Transport

Transport är att förflytta något eller någon från en punkt till en annan. Vi människor har behövt transportera oss själva och våra tillhörigheter sedan urminnes tider, och vi har varit minst sagt påhittiga för att lösa transportfrågor. Idag har vi kapacitet att transportera oss själva ut i yttre rymden!

Effektiva transporter

När vi genomför transporter idag så är målet att genomföra transporten så smidigt, kostnadseffektivt och snabbt som möjligt, på kortast möjliga sträcka. Det finns många olika transportmedel och olika varianter används av olika anledningar och är olika populära i olika delar av världen. Bland vanliga trasnportmedel finns:

  • Lastbilar
  • Båtar
  • Tåg
  • Flygplan
  • Motorcyklar
  • Bilar
  • Cyklar

Rymdfarkoster och linbanor är också transportmedel, men av mer ovanliga slag. Förr om åren var djur våra vanligaste transportmedel, hästar framför allt, men även åsnor, kor och kameler. Ofta kunde man koppla djuret med en vagn eller släde och på enkelt vis på avsevärt effektivare transport.

Transportföretag

Företag som erbjuder tjänster inom transport kallas Trafikoperatörer, eller Logistikföretag. Logistik handlar om att få ting att förflyttas på ett smidigt sätt. När du behöver transportera varor eller gods så är det vettigt att kontrollera alternativ och priser i förväg. Det finns väldigt många transportalternativ idag, och olika alternativ lämpar sig för olika saker. Ska man skicka bud i Malmö så använder man sig högst troligt av ett annat transportbolag än om man ska skicka en container med varor från Stockholm till Singapore. Alla transportbolag har sina specialiteter och idag är konkurrensen stor och priserna helt okej.

Idag håller man på att försöka att ytterligare effektivisera transporterna genom att upprätta inloggningsbara portaler där såväl transportfordon som transportkunder kan logga in och i realtid kontakta varandra. På så vi kan såväl tomma transportfordon minska som transportkostnaderna.

16 Feb 2015