Svenskarna har friggeboden – finnarna har bastun

FriggebodFriggeboden är något av det svenskaste som finns. Friggeboden kan också ses som en liberal frihetssymbol. – enligt journalisten Christians Dahlgrens blogg och 2010 var det 30-årsjubileum för en av svensk politiks populäraste reformer. På den tiden diskuterade politikerna på fullaste allvar ett förbud mot parabolantenner…
Friggeboden kan ses som symbol för en öppnare epok.

I Finland lär det finnas 2milj bastu(Statistikcentralen 2004) dvs. lika många som antal bilar och det sägs att före kriget var 90 procent av alla finländare födda i bastun. Det var nämligen det renaste stället som fanns förr i tiden. I Finland, kan historien om bastu spåras tillbaka minst 2 000 år.

Och frågar man hundra finländare hur man badar bastu får man hundra olika svar.

Bastuälskande finnar eldar också på ett svenskt bastubråk i Bålsta. Enligt domstolsbeslut får Jorma Reinikainen inte bada bastu om väderförhållandena inte är exakt rätt. Röken stör grannarna.

Chefen för Finlands och världens största tillverkare av bastuaggregat intygar att Jorma Reinikainens Harvia 20 Pro uppfyller alla villkor som EU ställer på vedeldade bastuugnar, inklusive partikelgränsvärdena från 2012

Polhus AB är en av Sveriges större tillverkare av byggsatser för friggebodar, bastuhus och liknande.
Här kan man hitta deras sortiment då det gäller just bastuhus (bastustugor) men de har byggsatser för många andra ändamål också som gästhus, jaktstugor, valstugor, vedbodar, förråd, växthus, lusthus, utedass mm.

De tillverkar sina produkter i Sverige och Lettland. Förutom friggebodar för olika ändamål så har de även lite större hus i sortimentet som t.ex. fritidshus med loft osv. De har både friggebodar i byggelement och knuttimrade friggebodar.

20 Dec 2013