Vad för funktioner bör ett faktureringsprogram ha?

FakturaNär man väljer faktureringsprogram finns det en rad funktioner som programmet bör ha – och sedan finns en rad andra funktioner som kanske inte är universella men som just du kan tänkas behöva. Vi börjar med de grundläggande funktionerna, de som varje faktureringsprogram i princip måste ha för att kalla sig faktureringsprogram (saknas dessa är programmet knappast seriöst och värt pengarna).

Självklart ska alla program spara dina fakturor på ett överskådligt sätt, liksom ha en databas för dina kunder och artiklar (alltså varorna/tjänsterna som du säljer). Detta är grundläggande saker, men om fakturorna, kunderna och artiklarna inte sparas på ett snyggt och överskådligt sätt finns ingen anledning att använda ett faktureringsprogram – då kan man faktiskt lika gärna köra på en Exceltabell för ens fakturering

En stor bonus är om fakturamallarna är snygga. Tänk efter själv – om någon ger dig ett fult och oproffsigt visitkort, drar inte det ner ditt intryck om företaget eller personen i fråga? Det är självklart inte det som avgör om du kommer handla av detta företag, men ett snyggt visitkort ger ändå ett bättre intryck än ett fult sådant. Samma sak med fakturor – en snygg faktura lämnar ett lite bättre intryck än en ful sådan.

Vidare bör du kunna skicka dina fakturor med e-post direkt från faktureringsprogrammet – detta kommer spara dig en väldans massa tid och en hel del pengar (postutgifter), för nu för tiden tar ju de flesta företag emot fakturor per e-post, särskilt om det rör sig om mindre firmor som inte har centraliserat sin bokföring.

En annan funktion som är påpasslig är påminnelser om förfallna fakturor. Det händer ju att vissa fakturor blir obetalda eller betalas för sent, och vad kan då vara bättre än att faktureringsprogrammet påminner dig om detta faktum? Titta gärna efter faktureringsprogram som har denna funktion – det garanterar att du inte missar information om obetalda fakturor!

Sedan finns en rad andra funktioner som är bra att ha – om du har användning för dem! Om du t.ex. har en städfirma eller byggfirma (eller någon annan typ av firma som erbjuder husarbeten) är det oerhört viktigt att ditt faktureringsprogram har stöd för ROT/RUT-avdrag. Säljer du någon typ av abonnemang? Då bör du leta efter ett faktureringsprogram som stödjer återkommande fakturor, d.v.s. att utskick av fakturor kan automatiseras.

En fördel är också om faktureringsprogrammet har inbyggd möjlighet att skapa offerter samt konvertera dessa till fakturor. Hur som helst, det finns en rad olika funktioner som ett bra faktureringsprogram bör ha, och det beror delvis också på vad du själv har för behov! Ett bra faktureringsprogram som har alla ovanstående funktioner är Faktura24www.faktura24.se.

24 Aug 2012