När man ska bege sig ut på cykelsemester är det oerhört viktigt att planera allt rätt. Till skillnad från till exempel en bilsemester, där ett par mil hit eller dit inte spelar någon större roll och där du utan vidare kan ta dig till nästa by eller nästa stadshotell på ett par tio minuter om ditt tilltänkta hotell är fullbokat eller har stängt av någon anledning, så är det viktigt att din planering inte brister.
Det vanligaste felet är att överskatta sin förmåga och underskatta tiden som det faktiskt tar att ta sig från punkt A till B på. En realistisk beräkning för den som är cyklist på hobbynivå – det vill säga som tar cykeln till jobbet någon gång i veckan och kanske åker på någon längre cykeltur ett par helger i veckan – är att man tar sig fram med en hastighet om ca 10 kilometer i timmen, och att man kan avverka cirka fem mil per dag.
Det kanske låter oerhört lite – snigelfart kanske du tänker – men tänk på att du faktiskt har semester. Detta betyder att du kommer vilja sova ut. Att du kommer ta flera timmar varje dag på att upptäcka olika sevärdheter under vägen. Du kommer vilja äta frukost och lunch, kanske ta en eftermiddagspicnic på någon vacker plats, och ändå vara framme i din destination i god tid så att du inte bara hinner ta en dusch efter dagens cykeltur utan även hinner med en stadsrundtur innan middagen.
Tänk också på att du har svårt att planera för oförutsedda hinder innan du är på plats. En väg kan vara stängd för ombyggnad. Ett regnoväder eller en punktering kan sinka dig. En sevärdhet under vägen kan ta mer tid i anspråk än planerat. Du kanske stannar till vid ett litet konstgalleri och börjar samtala med ägaren – och vips försvinner ytterligare en timme.
Var alltså realistisk när du planerar cykelsemestern och ha större marginaler än du egentligen behöver – du vill ju ha en relaxerande semester och inte vara i konstant stress över att kanske inte hinna fram på planlagd tid!