Vinterdäck

Syftet med vinterdäck är ganska självklart, att få bättre väggrepp när det är halt och kallt. Det är inte bara is och snö som kan göra att väggreppet blir sämre utan även låga temperaturer spelar in. Vid låga temperaturer blir gummit i vanliga däck hårt och formar sig sämre efter underlaget. Vinterdäck har en annan gummiblandning som håller dem mjuka även vid mycket låga temperaturer. Det är med andra ord bra att ha vinterdäck på bilen även om det inte är is och snö på vägen.

Det finns två huvudsakliga typer av vinterdäck, dubbade och dubbfria. Dubbade vinterdäck har särskild mönstring samtidigt som de är utrustade med massor små ståldubbar som ger däcket extra bra fäste, speciellt på isigt underlag. Dubbfria vinterdäck är utvecklade bör att suga sig fast på underlaget. Detta görs meg hjälp av en särskild gummiblandning och mönstring.

Dubbade vinterdäck är att föredra på isigt underlag och i områden där detoftare sker omfrysning av vägbanan till förljd av växlande temperaturer. Dubbfria vinterdäck är att föredra där temperaturerna ofta ligger under -3 grader celsius under längre perioder. Vid långvariga låga temperaturer förblir ofta väglaget snötäckt ochganska strävt. Då passar dubbfria vinterdäck särskilt bra. Glöm inte heller att jämföra både priser och omdömen innan du köper nya vinterdäck.

3 Oct 2011